gallery/facebook
gallery/youtube
gallery/googleplus
gallery/dwff met titel oranje
gallery/instagram_png9

In de schermsport gaat het erom je tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Techniek, tactiek en snelheid zijn dan ook heel belangrijk, ook bij het rolstoelschermen. Rolstoelschermen is daarmee een flitsende en uitdagende paralympische sport!


Bij het rolstoelschermen staan de rolstoelen vast in een frame. Je rijdt dus niet met je rolstoel tijdens het schermen. Rolstoelschermen is hiermee geschikt voor jong en oud en ook voor schermers die niet permanent in een rolstoel zitten maar ook niet lopend kunnen sporten. Het gevolg is dat rolstoelschermers binnen hun vereniging trainen met lopende schermers, de voetgangers. Hierdoor kan er gesproken worden van de meest ultieme vorm van inclusiviteit.


Rolstoelschermen werd in 1952 voor de eerste keer in wedstrijdverband beoefend tijdens de International Stoke Mandeville Games in Groot-Brittannië. Tijdens de eerste Paralympische Spelen in 1960 stond het rolstoelschermen al op het programma. Sindsdien is rolstoelschermen een vast onderdeel op de Paralympische Spelen.

Na een lange afwezigheid wordt het rolstoelschermen sinds 2011 weer bedreven in Nederland. Op dit moment hebben diverse verenigingen een schermaanbod voor rolstoelschermers, dit aantal is groeiend.


In Nederland kunnen de rolstoelschermers deelnemen aan een beperkt aantal reguliere wedstrijden. Specifieke rolstoelschermtoernooien zijn op dit moment nog incidenteeel.

De Nederlandse rolstoelschermers kunnen daarnaast deelnemen aan een aantal internationale rolstoelschermtoernooien.

De stichting Dutch Wheelchair Fencing Foundation wil hier verandering in brengen door het organiseren van (internationale) sportevenementen in het algemeen en (rolstoel)schermevenementen in het bijzonder, waaronder begrepen wedstrijden, clinics en trainingskampen mede bedoeld om meer bekendheid te geven aan de (rolstoel)schermsport bij een breder publiek en het verlenen van ondersteuning aan de (rolstoel)schermsport zowel in Nederland als in het buitenland.